Bardzo dużo osób zaczyna doceniać bardzo dobre jedzenie. Próbujemy szukać doskonałych restauracji , ale też kosztować różnych smaków, które pochodzą z najdalszych zakątków świata. I dlatego wielkim powodzeniem cieszy się dobra restauracja serwująca sushi. Przekąski tego typu bywają doceniane przez bardzo dużą grupę ludzi i dlatego restauracje, które je serwują pojawiają się w wielu miastach. Staramy się myśleć o tym, jakie posiłki jemy , a także w jakich lokalach się stołujemy, dlatego też często wybieramy się do tego typu restauracji. Dziś coraz częściej smaki i zapachy różnych narodów zaczynają być dostępne dla wszystkich. W restauracji tego typu będziemy mogli spróbować doskonałych przekąsek, które cieszą nie tylko oczy, ale i podniebienie.TAO BY ZEN JEDYNE TEPPANYAKI W KRAKOWIE Prawie wszyscy ludzie delektują się posiłkami i robią wszystko, aby często mieć szansę kosztować smaków z całego świata. Jedzenie nie jest w dzisiejszych czasach koniecznością, lecz przyjemnością , dlatego dobrze jest poznawać różne smaki, aby wybrać ten, który będzie nam sprawiał przyjemność. Sushi to dzisiaj najczęściej wybierane danie, które znajdzie zainteresowanych w bardzo wielu miejscach na świecie. Sushi błędnie definiowane jako danie z nieugotowanej ryby [pochodzi z rejonów Azji południowo – wschodniej. Pierwotnie sushi stanowiło metodę konserwowania ryb. Współcześnie sushi można zdefiniować dwojako – dania dopasowanego do upodobań europejskich, oraz wersji orientalnej. Co jest różnicą? Szczególnie wybór elementów potrawy. Sushi komponowane jest z ziaren ryżu, odmiennych owoców morza, produktów warzywnych, grzybów, jajek oraz oczywiście ryb. W zależności od preferencji konsumentów, ryba może być poddana obróbce cieplnej bądź surowa. Ryż zawsze jest jednak ugotowany, a uprzednio poddany zakwaszeniu z wykorzystaniem octu ryżowego. Wyróżniamy wiele rodzajów sushi, z uwagi na procedurę przyrządzenia oraz wykorzystane składniki spożywcze. Do najczęściej spotykanych rodzajów dania należą : nigiri oraz maki. Nigiri to kompozycja ryżu, z którego formuje się owalne paluszki oraz fragmentu ryby. Proces tworzenia maki polega na położeniu ryby oraz ryżu na fragmencie algi oraz zrolowanie całej kompozycji. Konieczne jest przy tym skorzystanie z specjalnej maty z bambusa. Jeżeli mówimy o jedzenia sushi – istotne jest jedynie, by wkładać do ust kawałki w całości. Dlatego trzeba uważać, by potrawę serwować pokrojoną na małe porcje.