Dobra włoska kuchnia
Chcesz dobrze zjeść? Wśród szerokich możliwości, jakie proponuje europejska sztuka kulinarna na wyjątkową uwagę zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że kuchnia włoska to kalejdoskop aromatów, kolorów i spora porcja składników odżywczych.
Typowe włoskie potrawy
Naszym rodakom włoska restauracja, łączy się przede wszystkim z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z winem. Tymczasem włoska kuchnia to też takie pyszności jak słodkie desery czy oliwki.
Klasyczne jedzenie włoskie
Pasty są bazą włoskiej kuchni. We Włoszech gotuje się pasty w dziesiątkach form. Praktycznie trudno wyobrazić sobie składniki których nie da się dołączyć do makaronu. jedzenie w biance Ryby, dodatki mięsne oraz rożnorodne warzywa, powodują, że pasty nie są w stanie się znudzić.
Kolejnym typowym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Dobra pizza włoska to cienkie ciasto oraz mała ilość dodatków. Najprostsza wersja pizzy to margharita z serem. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale również ogromna ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie potrawy to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To też risotto, tortellini, piada oraz szeroki wybór słodyczy – takich jak granita czy panettone. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o pysznych serach- gorgonzoli, mozarelli lub pecorino.
Zobacz film