włoska kuchnia

Apetyczny, jednoczący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Ewidentnie, chodzi o mozzarellę. Kultowy na całym globie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a od początku do końca z rejonu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie tylko to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, jednakowoż też charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają totalnie nowego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciąga się, ale równolegle nie zmienia własnego delikatnego oraz naturalnego smaku.

włoskie tiramisu

Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy bądź innych potraw, czy to z makaronami czy też innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym właśnie serem sporadycznie zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest niesłychanie specyficzne dla mozzarelli to również jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt i smak. Niewątpliwie ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w szczególnych pojemnikach i opakowaniach, w których jest zanurzona niewielką ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest bez ustanku świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs produkty sero podobne

włoskie przepisy

Wszyscy fanatycy serów, restauratorzy, kucharze lub po prostu normalni ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w samej rzeczy ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to artykuły seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach opakowań. Ten kłopot dotyczy również mozzarelli. W jaki sposób wspomniano na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana i legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według szablonowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, również nazwa oraz receptura są wpisane na listę artykułów chronionych i tradycyjnych.

mozarella

Skąd w związku z tym wziąć kreatywny, rozkoszny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do sprawdzonych delikatesów. Wypada niemniej jednak liczyć się z tym, że nowatorski włoski ser będzie niemało droższy, aniżeli wyprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy szablonowego sera mozzarella jesteśmy w stanie ogłosić jedno – faktycznie należałoby dopłacić oraz weselić się pysznym smakiem.